În data de 14 octombrie creştinii din România o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută şi drept “Sfânta Vineri”. În Maramureş un număr de două biserici monument UNESCO îşi sărbătoresc hramul de ziua acestei Sfinte. Este vorba despre Biserica din Deseşti, sat mic pe Valea Marei, care a fost construită în anul 1770. Potrivit Maramuresinfoturism, legenda locului spune că în 1717, în urma unei invazii, tătarii au incendiat biserica satului.
Tot legenda mai zice că noua aşezare a bisericii a fost aleasă de piatra de altar. Sătenii au încercat să ridice piatra în mai multe locuri, dar de fiecare dată, aceasta a căzut. După cinci încercări eșuate, piatra a rămas în sfârşit în picioare, fiind în acest fel stabilit noul aşezământ al bisericii.
A doua biserică monument UNESCO care îşi sărbătoreşte în 14 octombrie hramul este Biserica „Sfânta Paraschiva" din Poienile Izei. Este unul dintre cele mai frumoase şi bine conservate monumente din Maramureș. Biserica a fost construită în anul 1604, având în interior picturi spectaculoase reprezentând Infernul. Biserica se mai remarcă prin semiluna de sub crucea turnului, o ciudăţenie care se explică prin dorinţa localnicilor de a proteja edificiul de invazia turcilor.
Alte evenimente carer vor avea loc în judeţul Maramureş în perioada următoare sunt festivalul Alină-te, dor, alină de la Cicârlău (18-20 octombrie), festival iniţiat de către Nicolae Sabău în anul 1985. Apoi, în fiecare an 1 Noiembrie înseamnă Luminaţiile sau Ziua Morţilor. În prima zi de Brumar oamenii locului refac legătura cu cei morţi, fiind aprinse lumânări în cimitire ca să aibă lumină apropiaţii plecaţi în „ceie" lume. Se spune că în noaptea Luminaţiei, sufletele celor plecaţi se întorc în mijlocul celor dragi.