Timp de două zile, în comuna gorjeană Peştişani a avut loc „Festivalul răciturilor“. Cei mai buni bucătari de la pensiuni şi restaurante, precum şi cele mai bune gospodine şi-au arătat măiestria sâmbătă şi duminică şi au prezentat publicului cele mai bune preparate tradiţionale româneşti. Vedeta festivalului a fost, ca în fiecare an, piftia, însă nu au lipsit nici alte mâncăruri preferate de români la sărbători, şi nu numai. Aflat la cea de-a cincea ediţie, „Festivalul răciturilor“ a fost organizat, ca şi în ultimii ani, de ANTREC, filiala Gorj. La Peştişani, au fost prezenţi atât reprezentanţi ai pensiunilor şi restaurantelor din Gorj, cât şi din judeţene învecinate. Preparate din carne de porc, pasăre sau peşte, piftiile i-au îmbiat pe sutele de participanţi care au venit să privească sau să deguste bunătăţile pregătite în acest an.
Caravană ciclistă şi muzică populară
Elevii de la Colegiul Naţional „Virgil Madgearu“, din Târgu Jiu, au fost şi ei prezenţi la festival cu un stand propriu, arătând că arta culinară tradiţională poate fi deprinsă de la vârste fragede. Radu Ciobanu, preşedintele ANTREC Gorj, a declarat că cele mai bune răcituri au fost premiate, însă nu pentru competiţie se organizează acest festival, ci pentru a promova tradiţiile gorjeneşti.
„Este un eveniment organizat de filiala Gorj a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, care îşi propune să promoveze tradiţiile satului românesc. Este un festival care este inedit faţă de alte festivaluri. La noi, în Oltenia, răciturile şi sarmalele fierbinţi se servesc concomitent şi este un deliciu pentru papilele gustative ale consumatorilor. La Peştişani, şi-au dat întâlnire 20 de pensiuni şi restaurante şi nu numai, care îşi expun preparate din gama piftiilor, răciturilor româneşti“, a afirmat Radu Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural