Numărul maşinilor înmatriculate în Sălaj a scăzut cu aproape 40 la sută în ultimele două luni. Scăderea numărului de înmatriculări s-a observat imediat după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care elimina prevederea prin care autovehiculele dobândite prin partaj erau scutite de la plata taxei de mediu, respectiv din 5 august.
Dacă până la intrarea în vigoare a actului normativ menţionat se prezentau, zilnic, la Serviciul de Înmatriculări, aproximativ 30 de sălăjeni, în ultimele două luni, numărul acestora aproape s-a înjumătăţit. “Depinde de zi, dar, în medie, cam 15-20 de cereri sunt înregistrate, iar majoritatea maşinilor înmatriculate sunt second-hand, an de fabricaţie 1999 sau 2000″, a precizat Remus Stanciu, şeful Direcţiei Regim de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Sălaj. Potrivit acestuia, valoarea taxei de mediu pentru astfel de autoturisme nu depăşeşte 2.000 de lei.
Astfel, conform datelor centralizate de DRPCIV Sălaj, din 5 august, sălăjeni au înmatriculat 1.631 de autovehicule. “Faţă de perioada în care autoturismele dobândite prin partaj erau scutite de plata taxei de poluare, numărul înmatriculărilor a scăzut cu circa 30-40 la sută. S-a revenit la o medie zilnică similară cu cea dinainte de a fi descoperită breşa legislativă menţionată” au explicat reprezentanţii DRPCIV Sălaj.
Sute de sălăjeni nu au achitat timbrul de mediu
Numărul sălăjenilor care au reuşit să-şi înmatriculeze autoturismele fără a achita timbrul de mediu a depăşit 660, conform şefului DRPCIV Sălaj.
Serviciile de înmatriculări au fost luate cu asalt, imediat după ce proprietarii de autoturisme au găsit o portiţă legislativă care le permitea să-şi înmatriculeze maşinile fără a achita timbrul de mediu. Articolului 8 al Ordonanţei care reglementează taxa de poluare prevedea faptul că autovehiculele dobândite prin partaj sunt s