Vineri, 11 octombrie, după amiază, strada Revoluţiei din Lupeni, mai exact porţiunea din dreptul Clubului Sindicatului, era plină de pompieri, paramedici, voluntari de la Crucea Roşie, oficialităţi ale municipiului, din Parlament, şefi de toate felurile, de la Prefectura judeţului şi locali, funcţionari din administraţia publică locală, ofiţeri superiori din MAI, unii în ţinută de gală, alţii sub acoperământ civil, şi o masă mare de curioşi alcătuită îndeosebi din copii şi femei.
Nu se întâmplase nicio
nenorocire. Dimpotrivă, a fost vorba despre un moment festiv cu care municipiul Lupeni, împreună cu cei de la vârful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara, poate să se mândrească, fiindcă a putut să-l organizeze. A fost inaugurat, în mod, oficial, Punctul de Lucru Lupeni al ISU. Grupă de intervenţie, compusă din pompieri şi echipaj SMURD, dotată cu tehnica necesară intervenţiei, într-un timp foarte scurt, în caz de incendiu, de calamităţi naturale sau accidente rutiere în localităţile Lupeni şi Staţiunea Montană Straja, Uricani, până-n capătul cel mai vestic al acesteia, şi în Vulcan.
Încă înainte
de ora 15:00, detaşamentul de pompieri de la ISU Hunedoara, grupa de paramedici şi cea a voluntarilor de la Crucea Roşie erau aliniate regulamentar şi-l aşteptau pe şeful cel mare de la Bucureşti. După ce a primit raportul de la comandantul de detaşament, colonel dr. Ion Burlui, inspectorul şef ISU, s-a oprit în faţa gărzii de onoare, a salutat drapelul, după care i-a trecut în revistă pe militarii care îngheţaseră în poziţie drepţi şi stăteau smirnă în faţa lui.
Dintr-o staţie
de amplificare s-au auzit acordurile Imnului Naţional al României şi mai toată lumea a luat poziţia gravă adecvată acestui moment. Dinadins am zis mai toată lumea, fiindcă vreo câţiva nesimţiţi de bărbaţi şi