Specialiştii recomandă peştele şi fructele de mare cu regularitate, fiindcă aduc organismului câteva substanţe nutritive pe care niciun alt aliment nu-l poate oferi. Pe de altă parte, cei care respectă recomandările şi mănâncă zilnic peşte pot suferi intoxicaţii periculoase cu mercur.
Richard Gelfond, un bărbat de 40 de ani din Statele Unite, CEO al companiei IMAX, s-a considerat întotdeauna un tip atletic, mai ales că mergea să alerge în fiecare zi. Până la un moment dat, când, în timpul unei reprize de alergare, a simţit că nu se mai poate ţine pe picioare şi a căzut, pur şi simplu, pe stradă. Motivele pentru un astfel de incident pot fi extrem de numeroase, de altfel, medicilor le-a luat destul de mult timp până să descopere cauza problemelor de sănătate ale lui Gelfond.
Când a ajuns într-un stadiu în care nici nu mai putea trece strada decât sprijinindu-se de soţia lui, după numeroase analize amănunţite, un medic neurolog a descoperit coincidenţa: Gelfond era un pasionat de peşte şi de fructe de mare şi, de aceea, mânca peşte de două ori pe zi. Diagnosticul a fost simplu după aceea: intoxicaţie cu mercur.
„Credeam că fac ceva bun pentru organismul meu, eu fiind foarte preocupat de un stil de viaţă sănătos, dar acest lucru s-a dovedit a fi, de fapt, cel mai nociv gest pe care-l puteam face“, spune Gelfond.
O situaţie similară este cea a dinamovistului Cristi Borcea şi a fostei sale soţii, Mihaela Borcea. Celor doi li s-au depistat în sânge, în urmă cu aproximativ trei ani, niveluri de mercur cu mult peste limita normală. Una dintre ipoteze este că intoxicaţia cu mercur, care a afectat aproape toate organele şi sistemele celor doi, a apărut pe fondul unui consum exagerat de peşte şi de fructe de mare.
Mercurul din peşte se acumulează în sânge
Consumul de peşte şi de fructe de mare reprezintă cea mai comună formă de expunere umană