Cărțile vechi aflate în proprietatea Parohiei Ortodoxe Române din Sfântu Gheorghe vor fi digitalizate, astfel încât aceste colecții vechi și deosebit de valoroase să nu se piardă. Digitalizarea se realizează în cadrul unui proiect derulat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) și finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partenerii muzeului în cadrul proiectului sunt Asociaţia Cultural Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni, Parohia Ortodoxă Sf. Gheorghe I şi Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi.
Potrivit muzeografului MNCR Cristina Felea, prin derularea proiectului se urmărește tocmai modernizarea patrimoniului Parohiei, în cadrul proiectului fiind realizate și o serie de activităţi de cercetare, iar analiza cărților – unele dintre ele foarte vechi și aflate într-o stare de păstrare slabă, a fost realizată cu grijă și folosindu-se echipament specific de protecție.
„Digitalizarea cărţilor vechi româneşti, în general, şi a celor liturgice, în special, reprezintă o prioritate în cadrul activităţilor de valorificare a patrimoniului din colecţia Parohiei Ortodoxe Sfântu Gheorghe, în primul rând datorită bogăţiei culturale pe care o reprezintă. Pentru analiză au fost stabilite 100 de cărţi provenind din fondul Parohiei. Notele realizate de foşti preoţi, de către cântăreţi de la vremea respectivă sau chiar de către donatorii cărţilor au fost completate în rubrică separată. Acestea reprezintă o adevărată istorie locală scrisă de cei care au locuit în satele de unde aceste cărţi au fost colectate”, a declarat Cristina Felea.
Volumele de la 1600, disponibile online
Reprezentantul Catedralei Ortodoxe, preotul Sebastian Pârvu, ne-a declarat că pe lângă cele 100 de volume introduse în această fază a proiectului, au mai fost digitalizate în trecut alte 50 de volume, disponibile pe site-ul Catedralei www.catedrala-sfantug