Asta rezultă din raportările periodice şi directe ale agricultorilor brăileni. Vârful producţiei de floarea soarelui şi la porumb s-a realizat în Insula Mare a Brăilei. La cultura de soia, recoltarea este abia a început, de pe o suprafaţă de 8000 de ha.
Din raportul realizat de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila cu date furnizate direct de producătorii agricoli, se observă că recoltele sunt bogate. De exemplu, la floarea-soarelui, unde recoltarea este aproape de final, de pe cele aproape 75.800 hectare cultivatorii au adunat peste 164.000 tone, cu o producţie medie la hectar de 2.318 kg/ha. Cele mai mari producţii s-au obţinut, ca de obicei, în Insula Mare a Brăilei, unde s-au raportat 2,5 tone/ha. Pentru porumb, cea de-a doua cultură importantă din acest sezon agricol, recoltarea s-a finalizat cam pe jumătate din suprafaţa de 76.800 ha, cu o producţie medie de 5,15 tone/ha. Ca şi în cazul culturii de floarea-soarelui, şi la porumb vârfurile de producţie s-au înregistrat tot în IMB, unde indicele a fost de 9,5 tone/ha, deci aproape dublu faţă de restul judeţului.
În ce priveşte soia, raportarea DADR Brăila arată că recoltarea este abia la început, lucrările fiind demarate pe circa 10% din suprafaţa de circa 8.000 ha înfiinţată în primăvară. În Terasa Brăilei producţia medie obţinută este de 2,18 tone/ha, în timp ce în IMB este de 2,9 to/ha. "Influenţa cea mai mare asupra producţiilor mari obţinute au avut-o factorii climatici. Primele 8 luni ale anului au fost din punct de vedere al condiţiilor climatice benefice pentru agricultură, caracterizându-se prin obţinerea unor producţii bune atât la culturile de toamnă - grâu rapiţă şi orz, cât şi la culturile de primăvară - porumb, floarea-soarelui", a declarat pentru Adevărul, directorul DADR Brăila, Traian Cişmaş.
Mai trebuie precizat că agricultorii brăileni sunt aproape de