Au trecut 20 de ani de când Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Bihor executa prima intervenţie medicală. Doctorul Raed Arafat era cel care a coordonat echipajul, iar după cele câteva săptămâni petrecute la Oradea îşi aduce aminte că şi-a dat peste cap tot programul alimentar, şi chiar s-a ales cu câteva kilograme în plus.
Hotelul Internaţional din Băile Felix a fost gazda festivităţii de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea SMURD, al doilea serviciu de urgenţă după cel de la Târgu Mureş.
“În urmă cu 20 de ani SMURD Bihor executa prima intervenţie în scop medical. Era vorba despre o victimă care a fost lovita de tramvai. A fost primul moment în care SMURD apare ca o structură de pompieri cu medic”, a punctat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor.
Voluntariatul, baza SMURD
Pe bazele voluntariatul, echipajul a funcţionat până în 1994 când primii medici şi asistenţi au fost angajaţi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. În 1995 s-a creat prima cameră de resuscitare din cadrul Spitalului Judeţea care a funcţionat până în 2007 când s-a înfiinţat Unitatea de Primiri Urgenţe
“Acest mod de lucru inter-spitalicesc şi pre-spitalicesc a fost o parte din secretul SMURD. Medicii cu abilităţi şi calităţi avansate, plus dotarea necesară au făcut astfel încât să se poată interveni în prespital ori de care ori viaţa pacientului era în pericol. Din 2006 SMURD devine parte a noii secţii a spitalului judeţean a Unităţii de Primiri Urgenşe devenind compartiment în cadrul aceleeaşi structuri”, susţine dr. Hadrian Borcea.
Anul 2003 a fost un alt moment important pentru SMURD Bihor, a fost anul în care s-a creat dispeceratul 112, astfel că se schimbă şi modul de preluare a apelurilor de către SMURD.
În 2009 apare primul dispecerat comun al SMURD cu ISU, când apelurile venite prin 112 sunt preluate de către personalul SMURD.