Până să vă luați PET-ul din dotare și să veniți astăzi la marșul care va trece, de data aceasta, și pe la DNA sau, din nou, pe la Palatul Victoria, am pregătit pentru voi un interviu cu sociologul Mircea Kivu, una dintre cele mai cunoscute persoane care pune umărul la salvarea Roșiei Montane.
Sunt protestele pe tema salvării Roşiei Montane şi cele pro DNA chestiuni diferite, sau fac eu parte dintr-o minoritate “excentrică”ce crede că, de fapt, la mijloc e vorba despre unul şi acelaşi lucru: apărarea statului de drept, corupţie şi politicieni care-şi bagă nasul acolo unde nu le fierbe oala? În linii mari e vorba, în ambele proteste, despre cam acelaşi lucru – stat de drept. La o privire mai atentǎ, când ajungi la personalizǎri, apar diferenţele: pentru “Uniţi, salvǎm”, vinovatǎ e clasa politicǎ în ansamblu (aceeaşi mizerie). Pentru cei care voteazǎ DNA, vinovaţi sunt exclusiv reprezentanţii USL, cu corolarul: “dacǎ Ponta e rǎu, înseamnǎ cǎ Bǎse e bun”.
Sunteţi un cunoscut sociolog: din această poziţie, de ce credeţi că manifestaţia pe tema independenţei justiţiei a atras mult mai puţini oameni (200 zic estimările optimiste) faţă de cei peste 10.000 pentru Roşia Montană? Să fie de vină doar faptul că mitingurile au fost în aceeaşi zi, la aceeaşi oră? DNA nu este, pentru marele public, Fǎt-Frumos. Sǎ nu uitǎm cǎ, acum un an, majoritatea românilor a dorit demiterea lui Bǎsescu (chichiţa cu cvorumul e nerelevantǎ, din punct de vedere sociologic). Pentru marele public, DNA e cel care a anchetat exclusiv fraudele dintr-o parte. Opinia publicǎ nu nuanţeazǎ. Nici nu opereazǎ cu entitǎţi abstracte. Pentru a apǎrea curente puternice de opinie, e nevoie de “bǎieţi buni” şi de “bǎieţi rǎi”. La Roşia Montanǎ e clar cine-s ǎia rǎi şi cine – ǎia buni. Dincolo, lucrurile sunt mai încurcate.
Sunt protestele pentru DNA “politizate”? Dacă da, atunci cele pe tema salv