• Produsele traditionale din Bucovina au oferit iesenilor un adevarat rasfat vizual • Chiar daca mirosul preparatelor din carne i-a ispitit la tot pasul, preturile i-au tinut departe de standuri, preferand un pahar de must servit pe acordurile unui ansamblu de muzica populara
Preparatele dupa retete bucovinene, lucrarile mesterilor populari, cântecele si dansurile folclorice i-au încântat pe iesenii care au vizitat Targul de toamna „Produs in Bucovina”, gazduit în perioada 11-13 octombrie de Iulius Mall Iasi. Timp de trei zile, producatorii bucovineni si-au etalat la standuri o gama larga de preparate, care au respectat cu sfintenie retetele pastrate din generatie in generatie. Pofticiosii au avut parte de un adevarat festin culinar, fiind ispititi de preparatele din carne de vita, porc sau oaie, de produse lactate si prajituri facute in casa de gospodine. Chiar daca micii producatori din zona Bucovinei au reusit sa dezvolte o afacere de familie, preparatele traditionale au inceput sa piarda teren in fata semipreparatelor de pe rafurile supermarketurilor. Din acest motiv iesenii care au vizitat standurile din parcarea Iulius Mall au preferat sa cumpere in cantitati foarte mici. Preturile i-au facut sa se gandeasca de doua ori inainte sa scoata bani din buzunar.
"Vanzarile sunt foarte slabe. Multi gusta si cumpara doar cateva sute de grame. Chiar daca stiu ca tot ce am pe taraba este natural, oamenii nu mai au bani. Un borcan cu zacusca de 400 grame costa 16 lei, iar in comert sunt la raft cu 5-6 lei. Se cumpara ce este mai ieftin. Iesenii au preferat sa cumpere unt de casa la 32 lei kilogramul, branza de vaci la 20 de lei, iar siropul de afine a mers foarte bine, chiar daca pretul e de 30 de lei litrul. In rest, marfa ramane nevanduta", a spus Elena Doroftei din localitatea Fundu Moldovei. La cateva standuri distanta, un bucovinean isi imbraca