La protestul de la Bârlad de pe 12 octombrie, activistul de la Vama Verde, Paul Iurea, a pus la dispoziția jurnaliștilor vasluieni de la Vremea Nouă un buletin de analizã a apei de la Izvoarele – Galați, zona petrolierã unde au loc acum cutremurele, din care rezultă că apa de bãut nu mai este potabilã. Deși autorităţile spun cã apa a fost contaminatã însã nu din cauza exploatãrilor petroliere din zonã, un buletin de analizã pe care primarul din Izvoarele l-a ascuns de ochii sãtenilor şi a presei, dovedeşte cã de fapt apa a fost contaminatã în urma fracturãrii hidraulice de la sondele din zonã.
Prezenţa unei substanţe în apa sãtenilor de la Izvoarele o dovedeşte din plin actul respectiv, iar acest lucru a fost ascuns oamenilor şi se pune întrebarea de ce? Acelaşi lucru se poate întâmpla și în comunele vasluiene, în cazul în care se va începe explorarea şi exploatarea gazelor de şist, afirmă jurnaștii vasluieni.
Pentru cã în judeţul Vaslui se preconizeazã a fi ridicate peste 2800 de sonde de cãtre Chevron care vrea sã exploateze gazele de şist din zonã, activiştii anti-fracking iau atitudine pentru a nu se ajunge la dezastre ca în comună Izvoarele-Galati. Dupã cum se ştie, numãrul cutremurelor produse în zona Galaţi a ajuns la 263, începând cu data de 23 septembrie 2013, de când a avut loc primul fenomen seismologic în aceastã regiune, aratã datele publicate, în acest weekend, de la Institutul Naţional de Fizicã a Pãmântului (INFP), pe propria paginã de Internet.
Direcţia de Sãnãtate Publicã (DSP) Galaţi avertizeazã cã apa din fântânile aflate în localitatea Izvoarele, unde în luna septembrie au avut loc mai multe cutremure, nu este potabilã, iar populaţia trebuie sã evite consumul acesteia.
„Ştim cu toţii cã suntem informaţi cã fracturarea hidraulicã se face prin multe cutremure mici. Acestea pot sensibiliz