O captură de 75.000 de pachete e un mizilic, pentru că aceasta e vânzarea în trei judeţe pe două zile. Pieţele continuă să fie aprovizionate cu marfă de contrabandă, iar autorităţile se ascund după deget. O singură reţea cu 20-30 de distribuitori poate produce 400.000 de euro lunar.
La 25 km de Iaşi, în linie dreaptă, pachetul de ţigări costă de patru ori mai puţin decât aici. E spaţiul non-U.E., unde accizele impuse la nivel european nu există şi unde guvernările succedate în Republica Moldova au menţinut un nivel foarte redus al taxelor la tutun. Situaţia e dubioasă pentru că berea sau produsele alimentare costă aproape tot atât cât în România. În Iaşi un Kent costă 14 lei, iar la Chişinău doar 3 lei, în bani româneşti. În schimb, o doză de bere costă, în alimentară, şi aici şi peste Prut cam tot atât: aproximativ 2-3 lei.
Astfel, drumul traficanţilor de ţigări pare deschis, iar reţelele transfrontaliere continuă să umple pieţele din România cu marfă de contrabandă. Presa de peste Prut nu abordează deloc subiectul tutunului ieftin, subiectul fiind tabu. Calculele arată că o reţea bine pusă la punct poate produce câteva sute de mii de euro în 4-5 transporturi, la o frecvenţă săptămânală.
Săptămâna trecută, Poliţia de Frontieră Iaşi a făcut o captură de 1,5 milioane de ţigări în comuna Bivolari, în apropierea graniţei. Asta înseamnă 75.000 de pachete, adică un potenţial câştig de 6 lei la pachet, deci 100.000 de euro la un singur transport. Raportat la volumul contrabandei, pierderea traficanţilor este minoră, iar autorităţile de peste Prut nu par deranjate de fenomen.
O captură de 75.000 de pachete are loc de două ori pe an. Dar cantitatea aceasta se trafichează săptămânal
Baloţii aveau semnale GPS
A trecut demult vremea genţii cu ţigări trecute prin vamă şi s-a ajuns acum la motodeltaplane.