Numărul mediu de ore de somn a scăzut dramatic în ultimii ani, astfel că omul modern doarme aproximativ şase ore şi jumătate pe noapte, ceea ce conduce la o sumedenie de probleme de sănătate. O singură oră în plus de somn modifică activitatea a nici mai mult, nici mai puţin de 500 de gene, arată un studiu recent.
Societatea modernă impune o viziune total diferită asupra somnului decât în trecut. Oamenii sunt încurajaţi astăzi (de sistemul corporatist cu precădere) să se gândească la somn ca la un lux, la care se poate renunţa în scopul obţinerii unor rezultate mai bune şi mai rapide la muncă, de exemplu.
Nu întâmplător, odată cu scăderea numărului mediu de ore de somn pe noapte a crescut incidenţa obezităţii şi a diabetului, susţin specialiştii. Pentru a observa care ar fi efectul prelungirii somnului cu o singură oră pe noapte, oamenii de ştiinţă britanici de la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universităţii Surrey au realizat un experiment.
Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri: cei din primul grup au trebuit să doarmă nu mai mult de 6 ore şi jumătate pe noapte, iar cei din cel de-al doilea grup – 7 ore şi jumătate. Înainte de studiu şi la o săptămână după iniţierea acestuia, cercetătorii le-au prelevat sânge participanţilor. Apoi, au inversat numărul orelor de somn impuse voluntarilor: cei care dormiseră numai 6 ore şi jumătate au primit o oră în plus de somn, iar ceilalţi – o oră în minus.
Sângele participanţilor a fost testat din nou, după încă o săptămână, iar pe tot parcursul cercetării au fost realizate şi investigaţii imagistice prin rezonanţă magnetică funcţională, pentru a observa activitatea cerebrală în timpul activităţilor obişnuite.
La final, oamenii de ştiinţă au constatat că:
Toţi participanţii au suferit probleme de concentrare şi dificultăţi de a duce la bun sfârşit sarcinile obişnuite în