Sâmbăta trecută a avut loc cea de-a V-a ediţie a „Turului Rezistenţei Anticomuniste”, o acţiune devenită deja tradiţie. O lecţie vie de istorie şi viaţă, pe care GAZETA de Maramureş, în colaborare cu AFDPR filiala Maramureş, subfiliala Sighet, o oferă tinerilor.
În acest an se împlinesc 24 de ani de la căderea comunismului, de la momentul care ar fi trebuit să însemne pentru România întoarcerea la valorile sale reale şi naţionale: dragostea de Dumnezeu, de ţară, de libertate şi onoare.
Puţini dintre noi asociem însă libertatea de care ne bucurăm astăzi cu jertfa unei generaţii. Peste un milion de români au suferit şi au murit pentru ca noi, astăzi, să putem sta cu spatele drept şi să spunem că nu am fost un popor de laşi şi trădători. Că nu ne-am plecat în faţa regimului roşu fără luptă, fără rezistenţă şi fără jertfă. Circa 250.000 de oameni au murit în perioada 1948-1964 în munţi, în lagăre şi închisori, zăcând, undeva, în gropi comune, fără mormânt şi fără cruce.
Singurul mod în care le putem cinsti memoria este să nu-i uităm. De aceea, pentru al cincilea an consecutiv, GAZETA de Maramureş, în parteneriat cu AFDPR filiala Maramureş, subfiliala Sighetu Marmaţiei au organizat «Turul rezistenţei anticomuniste», care cuprinde vizite la cele mai importante locuri de detenţie sau nuclee de rezistenţă din judeţ.
Circa 50 de elevi din Dumbrăviţa, Fărcaşa şi Baia Mare au putut afla, chiar de la foştii deţinuţi politici, povestea unei generaţii care şi-a făcut din «Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc», motto, crez şi ideal.
Vizita a început cu un tur al Memorialului din Sighet. Apoi, Ion Ilban, preşedintele AFDPR Maramureş, subfiliala Sighet, le-a vorbit tinerilor despre Lotul Vişovan, primul lot de deţinuţi politici din Maramureş, din care făceau parte 18 tineri, elevi şi studenţi, dintre ca