Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) au depus la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) o serie de propuneri pentru normele de aplicare ale legii în ceea ce priveşte gestionarea câinilor fără stăpân, pentru că, spun ei, legea are aspecte importante ce trebuie dezvoltate cu ajutorul normelor.
După ce Ionuţ Anghel a murit sfâşiat de o haită de câini, Bucureştiul s-a transformat în scena protestelor, iar oameni de toate vârstele au ieşit din casă pentru a cere autorităţilor să găsească o soluţie la problema câinilor comunitari. În urma protestelor, mai multe organizaţii şi comunităţi online au decis să se unească sub acelaşi nume: IREC.
Astăzi, la mai mult de o lună de la moartea micuţului Ionuţ şi cu o lege pe masă ce permite eutanasierea maidanezilor neadoptaţi sau nerevendicaţi în termen de 14 zile, reprezentanţii Grupului au anunţat că au trimis către ANSVSA „propuneri esenţiale şi extrem de importante în vederea aplicării efective a legii“.
Camere video pentru eutansiere
Reprezentanţii IREC spun că propunerile pe care le-au făcut au fost întocmite după o studiere atentă a Legii 258/2013, cea care permite eutansierea maidanezilor, şi vizează în special articolele 5, 7, 8, 11, 12, 13 şi 15. Totodată, aceştia spun că susţin ferm garantarea respectării drepturilor pe care maidanezii le au, dar şi înlăturarea abuzurilor şi cruzimilor de orice fel în aplicarea legii.
„Desigur, scopul nostru principal este o mai bună gestionare a problemei câinilor fără stăpân de către autorităţi şi prevenirea reabandonului pe străzi“, scriu într-un comunicat de presă reprezentanţii IREC.
Printre propunerile trimise către ANSVSA, aceştia cer stabilirea criteriilor de departajare a câinilor eligibili pentru eutansierea imediată, dar şi amplasarea camerelor video în locurile în