Să scuipăm în sân să nu deochem: dacă va fi la fel de bine pe cât spune Ministerul Economiei, Complexul Energetic Hunedoara ar trebui să aibă o şansă.
Secretarul de stat Maricel Popa a răspuns, în numele Departamentului pentru Energie, la o întrebare adresată de deputatul Monica Iacob-Ridzi despre intenţiile ministerului în privinţa CEH. Aceasta a cerut guvernanţilor informaţii despre calendarul programului de investiţii pe segmentul centralelor electrice, dar şi al componentei miniere, necesarul sumelor şi fondurile prevăzute pentru aceste proiecte.
În răspunsul de la Departamentul pentru Energie se arată că societatea Complexul Energetic Hunedoara SA are un program de măsuri de dezvoltare/ investiţii pe termen scurt, mediu şi lung atât la minele din Valea Jiului, cât şi la termocentralele Deva şi Paroşeni. Primează măsurile de eficientizare a activităţii prin investiţii de reabilitare şi retehnologizare a proceselor productive, dar şi reducerea impactului asupra mediului şi păstrarea capacităţii de producţie prin investiţii noi, care să le înlocuiască pe cele retrase din exploatare.
Investiţiile se vor face însă în baza unor principii şi criterii de prioritizare, cu încadrarea într-o matrice a riscurilor, pe baza unor studii de fezabilitate punctuale şi a unor analize cost-beneficiu. Prioritare sunt obiectivele de investiţii pentru respectarea reglementărilor de mediu impuse de legislaţia europeană. Astfel, în cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroşeni SA sunt în desfăşurare lucrări de execuţie aferente instalaţiei de desulfurare a gazelor de ardere a grupului nr. 4 de 150 MW şi CAF de 100 Gcal/h, având termen de finalizare a investiţiei anul 2015.
„În cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva este în derulare procedura de achi-ziţie în vederea atribuirii contractului pentru realizarea instalaţiilor de desulfurare a gazelor de ar