Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că pachetul de bază, lansat recent în dezbatere publică, nu exclude anumite servicii care până acum se efectuau în spital, ci o reaşezare a acestora. Accentul va fi pus pe ambulator şi pe medicii de familie. Proiectul de lege ar putea fi adoptat, la 1 noiembrie. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ministrul a declarat, astăzi, în cadrul unei dezbateri pe sănătate, că anumite lucruri referitoare la pachetul de bază au fost transmise confuz, „uneori din vina Ministerului Sănătăţii, alteori din lipsa de informare a unora”, scrie mediafax.ro.
"Atunci când am început să vorbim de pachetul de servicii medicale de bază, am făcut precizarea că această obligaţie o avem în programul de guvernare, dar nimeni nu s-a dus să citească programul de guvernare. Eu, naiv fiind, am considerat că lumea citeşte. Pachetul de bază pentru asiguraţi şi neasiguraţi, dar după neasiguraţi este o paranteză pe care nimeni nu vrea să o citească, în care spunem că asigurăm prevenţie, intervenţie de urgenţă", a spus ministrul Sănătăţii.
Pachetul de bază pentru asiguraţi va cuprinde de la asistenţă comunitară până la paliaţii. În schimb, neasiguraţii vor beneficia doar de servicii la camera de gardă, programe de sănătate şi unele servicii de prevenţie. "Ar trebui să mai facem precizarea că nu se exclud anumite consultaţii care până azi se făceau în spital. Aceste consultaţii se reaşează în spital. Aceste diagnostice se duc în prespital. Nu înseamnă că pacienţii rămân fără consultaţii", a adăugat Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii s-a declarat nemulţumit de faptul că în două săptămâni nu a primit nicio nicio propunere privind pachetul de bază. "Dar peste o săptămână, când terminăm dezbaterea publică, vă dau în scris câtă lume va veni cu critici, câte lucruri sunt în neregulă. Atunci de ce ne mai pierdem timpul? Pachetul de bază nu este invenţia