În acţiunea ei, conducerea PP-DD se bazează pe convenţiile pe care le-au semnat, înainte de alegerile parlamentare, toţi candidaţii partidului la o funcţie de senator ori deputat. Potrivit actului respectiv, „în situaţia în care candidatul - ales deputat sau senator - demisionează din partid, se retrage din grupul parlamentar al partidului, întreprinde acţiuni ostile partidului şi/sau conducerii acestuia sau are o atitudine neconformă cu strategia şi statutul partidului determinând excluderea sa din partid, candidatul va datora de drept, cu titlu de daune convenţionale, suma de 2.000.000 euro“. Trebuie subliniat că, potrivit convenţiei menţionate, suma ar trebui plătită cu titlul de daune „fără a fi necesară îndeplinirea vreunei formalităţi prealabile sau intervenţia vreunei instanţe judecătoreşti sau arbitrale“. Ca şi cum conducerea PP-DD se aştepta ca „dezertorii“ să vină singuri la casieria partidului şi să plătească milioanele de euro.
Inedită este formularea din convenţie şi în ceea ce priveşte demisia din Parlament în termen de cinci zile ca unică modalitate prin care un fost membru al PP-DD să poată scăpa de plata daunelor: „Candidatul îşi va depune cererea scrisă şi irevocabilă de demisie din Camera Deputaţilor/Senat (...) şi va stărui asupra cererii de demisie cu finalitatea declarării locului său vacant“.
Mulţi dintre senatorii şi deputaţii care mai activează încă în Parlament sub sigla PP-DD se feresc să comenteze oficial şansele de reuşită ale demersului. Potrivit senatorului Vasilica Steliana Miron, membru în Comisia juridică a Senatului, cel mai probabil va avea loc, în prima fază, o mediere. Apoi, în funcţie de rezultatele medierii, se va merge sau nu în instanţă. Neoficial însă, demersul anunţat ieri de conducerea PP-DD stârneşte râsete în rândul membrilor.
Cum reacţionează cei vizaţi
Senatorul Nicolae Marin, trecut recent de