Liderii USL au bătut palma pe proiectul descentralizării! De anul viitor, autorităţile locale ar trebui să gestioneze direcţiile de sănătate, direcţiile de cultură, agenţii de ocupare a forţei de muncă etc.
De anul viitor, harta administraţiei publice se schimbă radical. Preşedinţii Consiliilor Judeţene vor deveni un fel de „one man show”.
Practic, tot ce mişcă în judeţ şi se numeşte instituţie deconcentrată va ţine de Consiliul Judeţean. „Marea descentralizare” pe care au bătut palma marţi liderii USL înseamnă concentrarea puterii în mâna primarilor şi şefilor de judeţene, adică întărirea autonomiei locale. Marea întrebare este dacă vor exista sau nu resurse suficiente pentru funcţionarea acestor instituţii, deoarece descentralizarea în cazul spitalelor, de exemplu, a demonstrat că primăriile nu au întotdeauna banii necesari pentru a finanţa astfel de servicii.
De altfel, mulţi aleşi din judeţ s-au plâns că, în ultimii ani, Guvernul le-a tot mărit numărul atribuţiilor, dar bugetul nu. De această dată, liderii USL promit că transferul de competenţe la nivel local se va face “cu asigurarea integrală a resurselor financiare, de la bugetul de stat”.
Numai că nimeni nu a explicat cu exactitate dacă Ministerele vor asigura în continuare finanţarea acestor instituţii şi cum vor fi colectate şi împărţite veniturile.
Mai mult, liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea şi vicepreşedinte al CJ Maramureş spunea că descentralizarea ar putea merge până la ridicarea barierelor ce ţin de numărul de angajaţi sau de limite de salarizare pentru funcţionari.
Practic, lăsându-se la latitudinea aleşilor locali şi judeţeni câţi oameni plătesc şi cu cât. Există şi impedimente, unul dintre ele ar fi posibilitatea pierderii unor fonduri europene, deoarece Bruxelles-ul nu ştie nimic despre marea descentralizare care se pregă