100 de mămici din judeţul Dâmboviţa trebuie sa dea înapoi statului indemnizaţia primită pentru creşterea copilului. Neregulile au fost descoperite în urma anchetelor efectuate de Inspecţia Socială, iar mamele au fost prinse că desfăşoară activităţi din care obţin venit. De exemplu, încheiau poliţe de asigurări sau vindeau produse cosmetice.
Părinţii care solicită indemnizaţia trebuie să ştie că nu au voie să mai obţină şi alte venituri pe perioada de creştere a copilului. Cu toate acestea, sunt şi mămici care declară că nu ştiau de această restricţie.
"Nu ştiam că nu am voie să mai obţin şi alte venituri. Îmi pare rău să aud, dar e bine de ştiut", ne-a spus Cîtîlina Bârsan, o tânără mămică din Dâmboviţa.
Mămicile care vor să stea în concediu de creştere a copilului şi să primească indemnizaţie de la stat, trebuie să îşi suspende activitatea, astfel încât să nu mai obţină venituri.
"Pentru aceste 100 de persoane s-au constituit debite în valoare de 295.000 de lei. Aceste debite s-au încheiat ca urmare a încheierii convenţiilor civile cu firme de asigurări, cu firme specializate în vânzări de produse cosmetice", a declarat Laurenţia Mănăilă, inspector social.
Cea mai mare sumă pe care o mămică o are de restituit este de 50.000 de lei. Este vorba de o contabilă din Târgovişte.
"Pot să vă garantez că la data depunerii cererii pentru indemnizaţie creştere copil, toate persoanele sunt informate că în perioada în care beneficiază de acet beneficiu au obligaţia să anunţe, fie primăria Târgovişte, fie AJPIS, cu privire la realizarea de venituri", a declarat pentru "Adevărul", Ene Constantin Cristian, şef serviciu prestataţii sociale Târgovişte.
În judetul Dâmbovita sunt 2.600 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului. Cei mai mulţi au optat pentru concediu de doi an