Sunt ferm convinsă că orice persoană cu o viaţă sociala activă foloseşte zilnic internetul.Trimitem e-mailuri, folosim site-uri, citim ştiri, articole, bloguri… Câteodată, totuşi, parcă nu suntem multumiti cu ceea ce citim şi simţim nevoia să impărtăşim opinia noastră, pozitivă sau negativă, după caz.
Cu siguranţă că avem dreptul să avem o părere şi să nu fim de acord cu ceea ce scrie unul sau altul. În ipoteza aceasta vin şi vă întreb: unde începe şi unde se termină libertatea de exprimare pe internet?
Săptămâna trecută Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că judecătorii estonieni au acţionat legal atunci când au amendat un site naţional de ştiri care fusese acţionat în instanţă pentru publicarea unor comentarii anonime ofensatoare pe care le lăsau unii utlizatori. Pe scurt, vă spun că era vorba despre o companie despre care site-ul a publicat un articol, iar mai mulţi cititori au postat comentarii care au fost de natură să aducă un prejudiciu de imagine serios companiei. Proprietarul acesteia a dat în judecată site-ul şi a câştigat, deţinătorul paginii web fiind obligat să plătească o sumă considerabilă cu titlu de despăgubiri, în ciuda faptului că, deloc surprinzător, au susţinut că ei nu sunt cu nimic responsabili pentru comentarii.
Esenţial de avut în vedere în această speţă este că, tot săptămâna trecută, un raport al organizaţiei non-profit Freedom House ne arată că din cele 60 de state pe care le-au inclus în raport, în ceea ce priveşte nivelul de libertate de exprimare pe internet, Estonia se află pe locul 2! Deci cetăţenii acestei ţări sunt unii dintre cei mai liberi atunci când vine vorba de împărtăşirea gândurilor şi opiniilor pe internet!
Hotărârea instanţei estoniene ne face să ne gândim la activitatea pe care o avem în online şi la cât de liberi ne simţim în acest mediu.
Conform art. 10 din Convenţia Europeană a