Musulmanii celebrează începând de marţi, 15 octombrie, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul islamic - Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului). Conform Calendarului Islamic – Luna Zilhicce, bairamul ţine timp de patru zile. Slujba de Kurban Bayram va fi oficiată la ora 8.03, în lăcaşurile de cult musulman.
Sărbătoarea Kurban Bayram are loc la capătul unui ciclu de 12 zile de hagialâc (pelerinaj) în locurile sfinte ale islamului: la Mecca, Medina, pe muntele Arafat şi în Valea Mina, pe dealul Muzdelifa, la care participă anual peste două milioane de pelerini.
În dimineaţa de marţi, 15 octombrie, peste 60.000 credincioşi musulmani din România vor parcurge simbolic sacrificiul ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune (Bayram Namazi) săvârşită în moscheile şi geamiile din localităţi, oferind săracilor, prietenilor şi rudelor a treia parte din carnea animalelor sacrificate.
„În ajunul sărbătorii, gospodinele fac curăţenie în case, primenesc aşternuturile şi decorează podelele şi pereţii, aşternând cele mai bune coverturi, covoare şi alte ţesături decorative, lucrate de mână, din fire aurii şi de mătase. Meniul pentru Kurban Bayram se prepară cu o zi înainte, fiind alcătuit din ciorbe, fasole cu carne de batal, sarmale, iahnie (carne tocată cu ceapă), pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte (sutlac), prăjituri şi tradiţionalele baclavale (în formă de triunghi sau pătrate), precum şi rulouri însiropate cu miere - sarailii.
„De asemenea, tradiţia spune că în prima zi a sărbătorii, înainte de a se reuni la masa de prânz, familiile vizitează mormintele rudelor sau ale celor dragi unde se fac rugăciuni şi oferă pomană, iar după-amiază, la masa tradiţională de Kurban Bayram, se fac urări între membrii familiei, se aduc omagii persoanelor în vârstă, copiii primesc daruri, dulciuri şi bani, iar musafirii sunt stropiţi cu pa