Specialiştii şi autorităţile au discutat despre reforma în sănătate, ministrul Eugen Nicolăescu încercând să facă puţină lumină în nebuloasa serviciilor medicale de care vor beneficia românii începând de anul viitor. La dezbaterile organizate în teritoriu în ultimele luni, ideile de bază au fost că de la anul va exista un pachet de servicii de bază la care vor avea acces atât asiguraţii, cât şi neasiguraţii. În acest pachet de bază va exista un număr limitat de consultaţii pentru fiecare boală în parte (potrivit documentelor postate pe site-ul ministerului), iar pacienţii se vor trata mai mult în ambulator decât în spitale. Ulterior, ministrul Nicolăescu a explicat că asiguraţii vor avea ceva mai mult decât cei care nu plătesc. Mai mult, posibil de la 1 noiembrie, se va discuta şi despre pachetul suplimentar de asigurări private care ar trebui să asigure românilor accesul la toate serviciile medicale.
Aflat la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că încă nu se lucrează la proiectul pentru pachetul suplimentar din asigurări private, însă dacă la 1 noiembrie va fi adoptat pachetul de servicii medicale de bază, va fi demarat şi acesta. "Am încredere că dacă ne vom apleca cu atenţie, cu mai puţină dorinţă de spectacol, pe acest pachet, atunci oamenii care ne ascultă vor înţelege cât de favorabil le este să se aplice acest pachet. În orice ţara civilizată şi normală este un pachet garantat de stat. Încercăm să modificăm atitudini, comportamente. Este momentul să începem să facem această modificare în societatea românească", a spus ministrul Sănătăţii.
Reaşezarea consultaţiilor
El a mai precizat că pachetul de servicii medicale de bază, care ar putea fi adoptat la 1 noiembrie, nu prevede excluderea anumitor consultaţii care până acum se făceau în spital, ci reaşezarea acestora. "Atunci când am