IAȘI. În aceste zile, orașul este în sărbătoare. Totuși, unii dintre ieșeni par să uite sensul acestei zile și sunt nemulțumiți de vânzoleala specifică.
Am auzit în această perioadă tot mai mulți ieșeni care se plâng de mizeria creată cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva. Am auzit tot mai multe voci care susțin că o sărbătoare ce ar trebui să fie una a credinței s-ar fi transformat într-un bâlci. Am auzit ieșeni care s-au plâns de haosul, fumul de mici, gălăgia creată de comercianții veniți în Iași cu ocazia acestei sărbători…
Totuși, acești oameni care se plâng au uitat faptul că, o dată pe an, Iașul reușește să aducă din alte părți aproape 300.000 de oameni. Au uitat că, în afara acestei sărbători, Iașul nu are un eveniment care să strângă la un loc măcar 10.000 de oameni din alte părți ale țării! Au uitat că, pe lângă credincioșii care vin să se roage la racla cu moaștele sfinte, mai sunt și comercianții, care vin pentru a face un ban.
De asemenea, au uitat că Primăria face, la rândul ei, bani frumoși din închirierea spațiilor către comercianți ori din parcările cu plată. Mai mult, au uitat că, pe lângă comercianții veniți din alte județe, și cei din Iași au de câștigat niște bani!
Desigur, ca la oricare alt eveniment major din lume, se creează un disconfort: mizerie, fum, manele, mici, grătare, zgomot, îmbulzeală etc. Dar un astfel de disconfort este normal și, în plus, este suportabil, în condițiile în care poate aduce atâtea alte câștiguri. Ieșenii care se plâng au uitat și de cel mai mare câștig: cel spiritual.
Astfel, an de an, 250.000-300.000 de români stau la o coadă kilometrică, în frig, în ploaie, în vânt, nu pentru a lua tigăi ieftine, nu pentru a-l vedea live pe Guță, nu pentru a urmări nu-știu-ce meci de fotbal, ci pentru a se ruga! Este un câștig enorm că oamenii, de voie, de nevoie, își aduc aminte de spiritualitate ș