SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA, cunoscuta si sub numele de cunoscuta si sub numele de Paraschiva este sarbatorita de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 14 octombrie.
In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.
S-a nascut in Epivatos, un sat situat pe langa mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a calugarit de tanara, impreuna cu fratele ei, Evtimie. A dus o viata ascetica in pustie, rugandu-se neincetat. Intr-o noapte i s-a aratat un inger, care i-a spus sa se intoarca acasa, caci acolo trebuie sa moara.
S-a intors si a murit la 27 de ani. A fost ingropata ca o straina, departe de sat, caci nimeni nu recunoscuse in ea pe fata frumoasa de odinioara, scrie ziarullumina.ro.
SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA s-a aratat in vis la doi oameni evlaviosi, in stralucirea ei cereasca, cerand ca trupul ei inmiresmat sa fie scos din mormant. Sfintele moaste au facut minuni pentru mii de oameni.
Duse din Epivatos la Tarnovo si apoi la Constantinopol, dupa sute de ani, moastele Sfintei Parascheva au ajuns la Iasi, unde se afla si acum. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 si in aceasta zi este cinstita Cuvioasa Parascheva de Biserica si de miile de romani evlaviosi care vin in pelerinaj din toate partile tarii.
Traditii si obiceiuri
Este interzis in aceasta zi sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare.
Conform unei