Dezbaterea pe tema valorificării laptelui autothton, desfăşurată vineri, 11 octombrie 2013, cu sprijinul Instituţiei Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Radio Someş, a avut ca principală concluzie ideea că există premise pentru creşterea preţului laptelui crud şi, totodată, înlesnirea unui proces corect, adaptat nevoilor fiecăruia, cu condiţia unei cooperări strânse a tuturor părţilor implicate.
Discuţiile s-au întins pe mai bine de patru ore şi au avut ca punct central pregătirea bistriţenilor pentru momentul 1 ianuarie 2014, când fermierii români nu vor mai putea comercializa lapte neconform.
,,În ultima perioadă, nemulţumirile referitoare la acest subiect au crescut substanţial, motiv pentru care am acceptat fără ezitare propunerea reprezentanţilor Radio Someş, de a intermedia o astfel de întrevedere. Ţin să menţionez, încă de la început, că Instituţia Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud este deschisă oricărei iniţiative ce poate veni în sprijinul locuitorilor judeţului şi clarifica probleme, ţinând cont, bineînţeles, de cadrul legal existent. Nu ne este indiferent ce se întâmplă în procesul valorificării laptelui şi ne dorim să se ajungă la un real echilibru economic în acest proces al cererii şi ofertei, singurul care poate regla piaţa laptelui. Bistriţa-Năsăud, cu cei aproximativ 6000 de producători care îşi vând laptele diverselor firme şi cei 18 procesatori, constituie un bazin substanţial al pieţei de profil, datorită unui grup de oameni harnici, care ne fac cinste nu doar la nivel local, ci şi naţional”, a menţionat prefectul, în deschiderea consultărilor.
După un lung şir de dezbateri, în care fiecare şi-a prezentat problemele cu care se confruntă în momentul de faţă, precum şi aşteptările pentru viitor, la iniţiativa Radio Someş, invitaţii au semnat un document comun, prin care şi-au a