Nu este vorba deloc despre ceea ce am auzit pe unii. Anume că lucrarea care se execută la turnurile de răcire de la Termocentrala Paroşeni sunt de izolare termică. Aşa gândesc probabil aceia care, din fuga maşinii, îi zăresc pe muncitorii care urcă şi coboară pe cele două schele mobile amplasate pe unul dintre turnuri.
I-am cerut lămuriri
unui specialist, în speţă domnului ing. Doru Vişan, directorul Sucursalei Electrocentrale Paroşeni, care, cu multă amabilitate, m-a luminat în privinţa operaţiunilor complexe care se execută la turnul de răcire pe care umblă acum, în sus şi-n jos, echipele de muncitori de la Energoconstrucţia. Reparaţiile de bază se execută în interiorul turnului şi constau în repararea tuturor componentelor şi instalaţiilor care fac funcţională construcţia înaltă de cincizeci de metri.
Lucrarea de exterior
se numeşte cămăşuire cu mortar. Aceasta este foarte importantă nu atât pentru a-i reda turnului de răcire un aer tineresc, cât, mai ales, pentru împiedicarea apariţiei unor fisuri care l-ar putea pune pe butuci. Este o operaţiune care trebuie făcută atent şi cu mare precizie. Mai întâi, exteriorul turnului este armat cu plasă de Buzău. Cu tot ce-i necesar pentru asta: se dau găuri, se introduc dibluri, se pune plasa, se sudează, iar apoi vine pompa cu ajutorul căreia se aplică stratul de mortar de ciment. În final, turnul este acoperit cu o vopsea albă, specială, de protecţie.
Întregul complex de lucrări
prin care trece un turn de răcire a apei începe doar după ce s-a întocmit un studiu de expertiză a acestuia. Cel la care operaţiunile enumerate se execută în prezent este al treilea turn de răcire din cele cinci de la Termocentrala Paroşeni care a fost programat să fie recondiţionat.
Nu este vorba deloc despre ceea ce am auzit pe unii. Anume că lucrarea care se execută