Studenţii şi elevii din vestul ţării care doresc să înveţe în străinătate sunt aşteptaţi pe 16 octombrie la „World Education”, cel mai mare târg de consultanţă educaţională pentru studii la universităţile din afara ţării. Participanţii vor primi sfaturi gratuit de la specialişti, astfel încât să facă alegerea cea mai potrivită în momentul în care se vor înscrie la o universitate din străinătate. Evenimentul are loc la Hotel Timişoara, printre cei prezenţi la târg se numără şi reprezentanţii universităţilor de elită din cele mai populare destinaţii de studiu, precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveţia sau Spania.
Cei mai mulţi studenţi sunt interesaţi să se înscrie la o universitate din Marea Britanie. Odată cu eliminarea restricţiilor privind dreptul la muncă pentru români şi bulgari începând cu anul 2014, este de aşteptat că numărul studenţilor care vor alege Marea Britanie să crească, ajungând la aproape 3.000. O altă ţară „vânată” de studenţii români este Danemarca, mai ales că din acest an, pe lângă faptul că cei care se înscriu la o universitate daneză nu plătesc nicio taxă de şcolarizare, aceştia vor primi şi un ajutor de 700 de euro pe lună. Aceşti bani pot intra în buzunarele studenţilor care muncesc cel puţin zece ore pe săptămână. Un sprijin din partea statului pot primi şi studenţii care se înscriu la o universitate olandeză, care au un venit familial anual mai mic de 30.000 de euro. Ajutorul poate ajunge până la cel mult 1.000 de euro. Suedia este o altă ţară preferată de studenţii români, taxele de studiu fiind zero.
„Studenţii români aleg să se înscrie la o universitate din străinătate pentru că doresc să beneficieze de cea mai bună educaţie, se înscriu la programe care nu există în universităţile din România, aşa cum este cel care îmbină psihologia cu sportul, sau pentru că-şi doresc un viitor mai bun”, a spus, astăzi, Ana M