Rodiile ar putea reduce o parte dintre pagubele pe care produsele de tip fast-food le provoacă organismului, întrucât protejează vasele de sânge, anunţă cercetătorii spanioli într-un nou studiu. Un supliment alimentar obţinut din aceste fructe ajută la menţinerea sănătăţii vaselor sangvine, un pas esenţial în evitarea infarctului şi a accidentelor vasculare cerebrale,potrivit dailymail.co.uk.
Cercetătorii spanioli au analizat efectele unei pastile care conţine substanţe chimice din rodie, numite polifenoli, asupra circulaţiei sangvine a porcilor. Pentru acest experiment au fost aleşi porcii, întrucât sistemul lor cardiovascular este asemănător cu cel al oamenilor.
Consumul alimentelor grase a deteriorat vasele de sânge ale porcilor, în special, endoteliul – componentă importantă a peretelui vascular. Endoteliul este important, întrucât eliberează substanţe care controlează expansiunea şi contracţia vaselor de sânge. Deteriorarea endoteliului poate reprezenta primul pas în dezvoltarea aterosclerozei, ceea ce înseamnă rigidizarea arterelor, care poate duce la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale. Vasele de sânge ale porcilor hrăniţi cu alimente grase au fost mai puţin elastice. De asemenea, animalele au prezentat semne ale unor probleme cardiace. O doză dintr-un supliment cu extract de rodie care conţine 200 de miligrame de polifenoli numiţi punicalagini a anulat multe dintre aceste efecte.
“O dietă cu polifenoli din rodie poate ajuta la prevenirea şi întârzierea disfuncţiei endoteliale, care reprezintă unul dintre primele semne ale aterosclerozei şi accidentului vascular cerebral”, a declarat cercetătorul Lina Badimon, de la Institutul Catalan de Ştiinţe Cardiovasculare din Spania.
Studii anterioare au arătat că sucul din rodii poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, prin reducerea hormonului de stres pe care corpul îl pr