Investițiile în proiecte de energie alternativa realizate in cel de-al treilea trimestru au scăzut cu 14%, până la 45.9 miliarde de dolari, potrivit studiului Bloomberg New Energy Finance. Cea mai mare scădere a chletuileilor cu energia "verde" s-au inregistrat in SUA - minus 40%, ca urmare a reducerii sprijinului de stat.
Investițiile în energia regenerabilă se reduc, in timp ce investitorii sunt în continuare atrași de active in industria energetica tradiționala, scrie Bloomberg.
Astfel, investițiile în proiecte de energie regenerabilă au scăzut cu 14% în al treilea trimestru al anului 2013, comparativ cu trimestrul anterior, până la 45.9 miliarde dolari si sunt mai mici cu 20% fata de trimestrul 3 din 2012. Trendul a fost impus de scaderea investitiilor de profil in China, SUA și Europa.
SUA au batut toate recordurile, demonstrand în al treilea trimestru al anului 2013 cea mai mare scădere a investițiilor în energia " verde " - minus 40% (5,5 miliarde de dolari), se arata in studiul Bloomberg.
Finanțarea proiectelor de energie regenerabila de peste 1 MW au totalizat 26.4 miliarde $ în al treilea trimestru al anului 2013, în timp ce în al doilea trimestru a fost la nivelul a 39.9 miliarde de dolari.
O creștere a investițiilor s-a observat doar în Brazilia, Marea Britanie, Canada, Chile, Uruguay și Italia. În Brazilia, in perioada mentionata sumele investite au crescut la 1,1 miliarde de dolari fata de 950 milioane dolari. In Marea Britanie au crescut la 2,6 miliarde de dolari de la 1.6 miliarde, iar in Italia - au ajuns la 1,3 miliarde de dolari de la 1.2 miliarde.
Expertii spun ca motivul care a dus la reducerea investitiilor este diminuarea sprijinului de stat. Autoritățile dintr-un numar de țări europene au redus subvențiile pentru acest sector. Astfel, in Germania, de exemplu, investitiile au scazut la 1,6 miliarde de d