Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, românii au cele mai multe sentimente negative faţă de unguri şi faţă de ruşi. La polul opus, englezii, germanii şi francezii sunt văzuţi cu ochi buni
Rivalitatea istorică dintre români şi unguri a ieşit din nou la iveală. 55,7% din români îi privesc cu antipatie pe maghiari, în timp ce doar 29% îi privesc mai degrabă pozitiv, conform unui sondaj INSCOP realizat la comanda ziarului „Adevărul“. Pe locul secund se situează ruşii, alţi rivali tradiţionali, care sunt percepuţi negativ de de 45,2% din români şi pozitiv de 36,8%.
Podiumul antipatiei este completat de Ucraina, văzută critic de 35,3% din populaţie. Însă 41,8% din respondenţi îi văd cu ochi buni pe ucraineni.
Din prima jumătate a clasamentului negativ mai fac parte bulgarii şi sârbii, cărora li se adaugă turcii. China rămâne la o cotă de popularitate de peste 50% (mai precis 56,5%), o performanţă stabilă, cu atât mai mult cu cât uzual românii îşi exprimă mai degrabă preferinţa pentru democraţiile occidentale (SUA sau alte state europene) arată sociologii INSCOP.
Topul preferinţelor
Marea Britanie conduce în topul celor mai simpatizate ţări de către români. În luna septembrie, Marea Britanie era percepută cu un sentiment pozitiv de 75,5% din respondenţi. La mică distanţă se situează Germania (74,3%), care, totuşi, este privită negativ de 17% din cei chestionaţi, cu două procente mai mult decât Regatul Unit. Pe locul trei la capitolul preferinţe se află Franţa (73%).
„Românii rămân consecvenţi în preferinţa pentru cele trei state din nucleul dur al Europei şi, până la urmă, al Uniunii Europene“, explică sociologii INSCOP. Cele trei ţări sunt urmate în clasamentul simpatiei de Spania şi Italia, destinaţiile predilecte pentru muncă şi nu numai ale românilor în ultimii 7-8 ani, pe care 72,9%, respectiv 70,5% din români le asociază mai degr