A devenit un fapt cotidian ca în cartierul Gruia din Cluj-Napoca beneficiarii să nu respecte autorizaţiile de construire pentru extinderea locuinţelor acestora, se plâng riveranii.
După blocurile cu şapte niveluri extinse dintr-o locuinţă-parter gândite de arhitectul Mircea Dinculescu şi acceptate de instanţă pe str. Romulus Vuia sub pretextul centrului de cartier, pe alte artere din zonă proprietarii nu respectă autorizaţiile de construire. Administraţia locală nu are o strategie, dar inspectorii de la urbanism fac verificări şi iniţiază dosare penale, având în vedere că se fac intervenţii în zona protejată fără să se respecte legea.
Un clujean a sesizat în septembrie că pe str. Cetăţii nr. 31, din cartierul Gruia, beneficiarul unei autorizaţii de construire eliberată anul acesta de către primărie pentru recompartimentarea unei case existente şi extindere încalcă legea. Septimiu Vodă a menţionat că locuinţa a fost demolată în întregime şi că se lucrează la fundarea unei construcţii noi. „Casa demolată avea o valoare artistică, aparţinând sculptorului Deak", a semnalat Vodă. Reporterii ZIUA de CLUJ s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că la adresa indicată se lucra de la zero la amenajarea unei locuinţe. Beneficiarul nu a putut fi contactat.
Acelaşi cetăţean a remarcat o situaţie similară pe str. E. Racoviţă nr. 28, unde beneficiarii unei autorizaţii de construire pentru recompartimentări şi extinderea unei locuinţe au demolat imobilul. Mai mult, zona este una protejată şi, în ciuda statutului de monument istoric ale clădirilor, se întâmpla tot ceea ce vor beneficiarii. Acesta a semnalat administraţiei locale că a devenit o modă în Gruia ca aceia care vor să construiască să ceară autorizaţii de extindere, iar apoi să demoleze construcţia şi să amenajeze după bunul plac ceea ce doresc de fapt.
Administraţia locală a răspuns ZIUA de C