Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat un portal dedicat gazelor de şist, în care se arată că fracturarea hidraulică poate cauza seismicitate indusă care se manifestă ca evenimente microseismice sau microcutremure, dar că magnitudinea acestor evenimente seismice este foarte mică şi nu poate fi detectată la suprafaţa terenului. Detectarea acestor microcutremure se face prin înregistrări cu seismometre de înaltă rezoluţie, amplasate în sonde de monitorizare, la diverse adâncimi.
Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) a înregistrat şi raportat cutremure induse de activitatea umană, incluzând fracturarea hidraulică, atât pentru exploatarea gazelor de şist, cât şi pentru injecţia apelor uzate, în diverse localităţi. După datele USGS, dintr-un total de peste 40.000 de sonde de injecţie a apelor uzate rezultate în cadrul operaţiunilor pentru petrol şi gaze, numai într-un număr extrem de mic au fost induse cutremure, care nu s-au resimţit la suprafaţa terenului, unele fiind foarte greu detectate de seismometre performante, se mai arată pe site-ul citat.
O comisie de investigaţie a British Columbia Oil and Gas a raportat 38 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,8 pe scara Richter, ce au avut loc în zona Horn River Basin, înregistrate în perioada 2009-2011. (A.T.)
Aceste cutremure au fost cauzate de fluidele de injective în timpul fracturării hidraulice, în vecinătatea unei falii pre-existente, ne mai informează ANRM pe site-ul menţionat.
Raportul "Potenţialul de seismicitate indusă în tehnologiile pentru energie", realizat de Comitetul Senatului Statelor Unite ale Americii asupra Resurselor naturale şi de energie, publicat pe 19 iunie 2012, precizează că, din aproape 35.000 de sonde în care s-a făcut fracturare hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, a fost înregistrat numai un singur caz de seism care s-a r