Potrivit companiei de consultanţă fiscală Transfer Pricing Services (TPS) care a monitorizat 2.000 dintre cele mai mari companii din România după cifra de afaceri, între 2008 şi 2012, aproximativ 40% din companii au înregistrat cel puţin un an de pierderi nete, iar aproximativ 16% au avut pierderi cel puţin 3 ani. Este interesantă defalcarea între companiile cu acţionar majoritar rezident (1.096 la număr în studiul TPS) şi cele cu acţionar majoritar străin (888). Astfel, companiile cu acţionar nerezident au avut pierderi timp de 1 an în 47% din cazuri (28% în cazul celor româneşti); ponderile se modifică şi mai mult în cazul pierderilor întinse pe 3 şi 4 ani (18%, respectiv 10% pentru companiile cu acţionar străin faţă de 8%, respectiv 4%, pentru cele cu acţionar majoritar român).
”Pierderile operaţionale la nerezidenţi comparativ cu firmele rezidente în perioada 2008-2012 arată că la nerezidenţi aproape una din două au înregistrat pierderi cel puţin un an, una din trei timp de doi ani, una din şase pe parcursul a trei ani şi una din zece timp de patru ani. Cinci ani concomitenţi de pierderi au fost înregistraţi în cazul a 4% din firmele nerezidente, faţă de 2% în cazul companiilor cu acţionariat rezident”, spune Adrian Luca, manager TPS.
Fenomenul este surprinzător cu atât mai mult cu cât companiile străine sunt de două ori mai eficiente decât cele româneşti. ”Companiile cu acţionariat nerezident sunt de două ori mai eficiente raportat la cifra de afaceri pe angajat, acest lucru putând fi explicat prin nişte proceduri mai eficiente de lucru”, spune Adrian Luca.
Ponderea firmelor care au înregistrat marje de profit de peste 5% în 2012 este mai mare în rândul nerezidenţilor, respectiv 41% din eşantionul studiat faţă de 34% în rândul celor cu majoritar român. Cu alte cuvinte, companiile cu capital majoritar străin sunt în general mai profitabile dec