Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut, în septembrie 2013, până la 15%, faţă de 11,8% în iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel. Ţigările "slim" vor putea fi comercializate în continuare, în pofida avizului Comisiei Europene. În schimb, cele cu arome vor fi interzise, iar cele "mentolate" vor avea un termen de 8 ani după promulgarea legii.
Regiunea Vest, cu o pondere a contrabandei de 30,1% redevine cea mai afectată de comerţul ilicit, urmată de Nord-Est (29,3%) şi Nord-Vest (22,1%). În ultimii doi ani, contrabanda cu ţigarete s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a ţigaretelor.
”După tendinţa continuă de scădere din ultimele şase luni, comerţul ilicit cu ţigarete a crescut semnificativ, cu 3,2 puncte procentuale, ajungând în septembrie la 15%. Cu excepţia regiunilor Centru şi Sud, în toate celelalte regiuni notăm creşteri, cele mai importante fiind înregistrate în Bucureşti (cu 6,2 pp. faţa de iulie) şi Nord-Vest (cu 7,6 pp.)”. Aşa numitele produse “Cheap Whites” deţin cea mai mare pondere din piaţa neagră (36,8%)”, arată Marian Marcu, directorul Novel Research.
Din punctul de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Ucraina înregistrează o uşoară creştere, furnizând 24,8% din comerţul ilicit, iar produsele cu timbru de Moldova o uşoară scădere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continuă tendinţa de scădere, până la 5,5 %. Ponderea produselor tip Duty Free rămâne constantă, furnizând 4,4% din comerţul ilicit.
Privind retrospectiv, în 2002 – 2003, piaţa neagră însemna 2-3%, în 2006, contrabanda a urcat spre 10%, pentru ca în 2010 de atingă un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creșterii masive a accizei pentru tigarete. Acum, comerțul ilicit cu țigarete ajunge la 15% din piață.
Pe piaţa românească a tutunului - estimată la circa 3,2 miliarde de eur