Scris de M. Hoster - Miercuri, la Timişoara va avea loc o nouă ediţie a World Education Fair, una dintre principalele acțiuni de specialitate în cadrul cărora tinerii viitori studenţi sau masteranzi pot lua contact direct cu reprezentanţii mai multor universităţi din Europa.
La Hotel Timişoara, miercuri, între orele 11:00 şi 16:00 va avea loc World Education Forum. Târgul de consultanţă educaţională reuneşte reprezentanţi ai unor universităţi de elită din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveţia, Spania, dar şi din alte ţări. Pe lista celor reprezentate se numără: Coventry University, Hague University of applied Sciences din Olanda, London School of Business.
Este de aşteptat un număr destul de mare de tineri interesaţi de un program de studii de licenţă sau de masterat. Interesul pentru studii afară creşte permanent. „Tinerii români sunt interesaţi de aceste programe de studiu pentru că, astfel, au acces la resurse de calitate. Mulţi sunt interesaţi de aceste facultăţi pentru a avea un viitor mai bun la finalul studiilor. Din păcate, acest viitor este … afară. O altă categorie de tineri doresc să urmeze o specializare care în România nu există. De exemplu, psihologie şi sport. În străinătate se foloseşte foarte mult această specializare”, ne-a declarat Ana Maria Papp, reprezentanta organizatorilor târgului.
În ceea ce privesc studenţii români, interesul cel mai mare este pentru institutele de învăţământ superior din Marea Britanie. De asemenea, se observă un interes în creştere pentru cele din Scoţia, unde nu se plăteşte taxă, dar şi Ţara Galilor, unde valoarea maximă a taxei de şcolarizare nu depăşeşte 3.575 de lire sterline, restul fiind subvenţionat de stat. În ţările nordice, de exemplu în Danemarca sau Suedia, nu se plătesc taxe la universitate.
O altă mare problemă ridicată de viitorii studenţi români, care pleacă în străinătate, es