Regizorul sibian Mircea Mureşan a primit luni, 14 octombrie, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu.
În vârstă de 85 de ani, Mircea Mureşan este cel mai în vârstă regizor român în viaţă şi unul dintre cei mai valoroşi. De-a lungul carierei a semnat regia celor mai iubite filme româneşti, dintre care "Toate pânzele sus", ecranizarea romanului „Ion” de Liviu Rebreanu, „Horea”, „Maria şi marea” sau "Baltagul".
Distincţia a fost înmânată de primarul Sibiului, Klaus Johannis, care a rostit laudation.
Laudation Mireca Mureşan:
s-a născut la Sibiu, în 11 noiembrie 1928, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei Maria şi Ioan Mureşan.
Mircea Mureşan a copilărit în cartierele Maieri - Terezian, unde a urmat grădiniţa şi şcoala primară. Vacanţele le petrecea la Răşinari, însoţindu-şi bunicul-pădurar în drumeţii, învăţând astfel să cunoască şi să iubească natura.
În perioada 1939-1947 a urmat Liceul „Gheorghe Lazăr”, luându-şi bacalaureatul în iunie 1947. Păstrează amintiri frumoase anilor petrecuţi pe băncile Lazărului sibian, apreciind profesorii buni pe care i-a avut şi la care se gândeşte cu recunoştinţă.
O regulă pe care „lăzăristul” Mircea Mureşan n-a respectat-o a fost interdicţia impusă elevilor de a frecventa sălile de cinema. În data de 1 mai 1941, profitând de ziua liberă decretată de şeful statului şi de accesul gratuit la filme, colindă de dimineaţă până spre seară, alături de câţiva colegi, cele trei cinematografe importante: Corso, Apollo şi Rio. Această zi de 1 mai a declanşat în viitorul regizor „nebunia” cinematografului.
Dar existenţa de consumator de arte vizuale a foarte tânărului Mircea Mureşan nu s-a rezumat doar la filme. A prins şi gustul teatrului, graţie unui bilet de favoare de la „Scandia”. Între anii 1943 şi 1947, avea să vadă nenumărate spectacole de teatru şi operă la Sibiu, în