Infecţie frecventă mai ales vara, micoza piciorului este o boală contagioasă, care poate da mâncărimi insuportabile. Cu măsurile corecte de tratament şi cu igiena corespunzătoare, micoza piciorului poate deveni doar o amintire neplăcută.
Cunoscută şi sub numele de tinea pedis sau „piciorul de atlet”, micoza piciorului este cea mai întâlnită infecţie micotică a pielii. Vara, această problemă este favorizată de căldură şi de transpiraţie, care creează condiţii pentru înmulţirea ciupercilor care o cauzează. Infecţia se localizează între pliurile degetelor de la picioare, mai ales între al patrulea şi al cincilea, însă se poate extinde şi pe talpă sau poate afecta inclusiv unghiile, care se îngălbenesc şi se subţiază. Infecţia este contagioasă, putând fi transmisă prin contact direct sau indirect, prin folosirea prosoapelor şi a încălţămintei contaminate. În Europa, aproape 15% din populaţie face o micoză a piciorului de-a lungul vieţii, arată statisticile. Incidenţa este mai mare la sportivi şi la persoane care lucrează în minerit şi în armată, de pildă, din cauza purtării încălţămintei care păstrează umiditatea.
Cine riscă?
Încălţămintea care nu lasă piciorul să „respire” (precum cea a sportivilor), transpiraţia excesivă, purtarea şosetelor din materiale sintetice şi frecventarea unor locuri precum sălile de sport, camerele de hotel, ştrandurile şi piscinele sunt câţiva dintre factorii care favorizează infecţia micotică a piciorului. Această afecţiune se poate complica la persoanele cu diabet zaharat, la cele cu circulaţie sangvină deficitară la nivelul extremităţilor şi la cele cu HIV. Micoza se poate recunoaşte după descuamarea de la nivelul degetelor picioarelor, care uneori este însoţită de mici vezicule şi de roşeaţă. Sunt posibile şi maceraţia tegumentului şi fisurile, care pot genera suprainfecţii locale. Ciupercile care cauzează infecţia pot