Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, din luna octombrie 2012 (cand a decis creditarea doar in moneda nationala) si pana in prezent, o crestere de 2,5 ori a soldului creditelor in lei pentru investitii imobiliare.
„Vanzarile de credite pentru investitii imobiliare au crescut sustinut in ultima perioada. Creditele in lei sunt deja prima optiune a clientilor. Trendul descrescator al indicelui Robor a condus la anularea diferentei dintre costul total al unui credit in euro si al unui credit acordat in lei“, a declarat Andrew Gerber, director de management al produselor retail, in cadrul BCR.
BCR a inregistrat o crestere semnificativa a numarului solicitarilor clientilor pentru creditele in lei destinate investitiilor imobiliare, atingand in prezent o cota de piata de peste 30% din vanzarile noi de credite in moneda nationala. Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare si imobiliare standard (exclusiv Prima Casa) acordate in lei s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori comparativ cu 15 octombrie 2012, data la care BCR a luat decizia creditarii preponderente in lei.
Andrew Gerber a mentionat ca la creditele imobiliare, DAE incepe de la 6,08%.”Vrem sa acordam credite. Avem suficienta lichiditate si suntem pregatiti sa sustinem revenirea creditarii si economia per ansamblu atat prin credite garantate cat si negarantate”, a adaugat el.
Totodata, analistii BCR estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, ceea ce va duce la ieftinirea si mai mult a creditelor in lei. Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5% la inceputul anului 2014 iar dobanda Robor la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva m