Copiii cu grave probleme de sănătate pot face cursuri la domiciliu, cu profesori şi învăţători plătiţi de şcoală. În acest an şcolar, în judeţ au fost înregistrate 12 asemenea situaţii.
În fiecare zi de marţi şi de joi, sufrageria Elenei Damian se transformă într-o sală de clasă. Aproape ca într-o şcoală adevărată. Cu tablă, pe care doamna învăţătoare scrie probleme de matematică şi ortograme, cu orar, cu note trecute în carnet. “Clasa” are un singur elev. Ionuţ are 24 de ani şi este elev în clasa a III-a la Școala “Mihai Eminescu”. Are un diagnostic sever, tetrapareză spastică, cu alte afecţiuni asociate, care îl ţin imobilizat într-un cărucior şi care nu i-au permis niciodată să ducă o viaţă normală. Este as în calculatoare, a învăţat limba engleză de unul singur – pentru că trebuia să se descurce cu informaţiile de pe internet – şi, de trei ani, este elev “de acasă”.
“Ionuţ a fost, cred, în Roman, primul elev care a fost înscris pentru cursuri făcute la domiciliu la o şcoală normală. Am făcut pionierat în acest domeniu, pentru că nu ştiam care sunt paşii de urmat şi pentru că nici legislaţia de atunci nu era clară în acest domeniu. Toate evaluările pe care le-a făcut Ionuţ au arătat că are un coeficient de inteligenţă superior mediei celor de vârsta lui. Când Ionuţ era de vârsta şcolară, nu a putut fi integrat într-o şcoală normală şi nu am fost de acord să îl las într-o şcoală specială sau într-un cămin pentru copii cu handicap. Am ales varianta de a face şcoală la domiciliu, chiar la această vârstă, pentru că îmi doresc să îşi poată valorifica abilităţile şi calităţile. Chiar dacă nu merge la şcoală zi de zi, Ionuţ are colegi de clasă, care au venit cu doamna învăţătoare la serbările pe care noi le-am organizat cu diverse ocazii în cadrul Asociaţiei de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic”, a spus Elena Damian, mama lui Ionuţ.
Tot şcola