* Privatizările noastre par copiate la indigo: cheltuim pe licitaţii, tăiem datorii, adjudecăm compania, anulăm procedura şi mergem în Instanţă
Statul român a ratat din nou privatizarea CFR Marfă.
După mai multe runde de discuţii care au avut loc zilele trecute între reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cei ai Grup Feroviar Român, care a câştigat licitaţia de privatizare, cele două părţi nu au ajuns la o decizie comună referitoare la momentul finalizării acestui proces.
Ca urmare, procedura de vânzare a 51% din acţiunile CFR Marfă, începută în luna februarie a acestui an, a eşuat, ţara noastră nefiind la prima experienţă de acest gen.
Privatizarea CFR Marfă va fi reluată de la zero, cel mai probabil începând de astăzi, potrivit unor surse din ministerul de resort.
Procedurile care se doresc a fi "mari privatizări" la noi par copiate la indigo: la semnalul FMI, statul cheltuieşte sume importante de bani pentru angajarea unui consultant şi a unei comisii de privatizare şi pentru derularea procedurii de licitaţie, curăţă societatea de datoriile pe care le are la buget, desemnează un câştigător, apoi anulează procedura din motive care, invariabil, ar părea să ţină de cumpărător şi ajunge, în final, în Instanţă, după ce firma câştigătoare acţionează autorităţile române în judecată.
Mulţi dintre specialiştii din piaţă estimează că statul are toate "şansele" să piardă în faţa acestor investitori şi să plătească bani grei pentru a-i despăgubi pe aceştia.
Autorităţile noastre afirmă, de fiecare dată, că procedurile au fost derulate în mod transparent şi în litera legii, investitorul fiind cel declarat vinovat de anularea privatizării, indiferent că acesta este un om de afaceri român sau o companie străină.De cele mai multe ori se întâmplă ca statul să schimbe, pe parcurs, diverse condiţii impuse iniţial în strategia de priva