Băncile aveau la sfârşitul lunii august depozite în lei cu scadenţa de doi sau trei ani atrase de la populaţie de aproape 7 miliarde de lei (1,6 mld. euro), în creştere cu echivalentul a o jumătate de miliard de lei faţă de luna anterioară, arată datele agregate de BNR.
Creşterea din august este surprinzătoare având în vedere că aceste instrumente de economisire fuseseră lăsate de bancheri în planul secund, ceea ce a făcut ca ritmul de creştere a stocului să încetinească în prima jumătate a anului. Mai mult, luna iulie consemnase prima scădere lunară a soldului din ultimii doi ani, atunci fiind înregistrat un minus de peste 100 de milioane de lei.
„Creşterea depozitelor cu maturitate mai mare de un an în luna august în detrimentul depozitelor pe termen mai scurt poate fi explicată de aşteptările privind evoluţia descendentă a dobânzilor la depozite în contextul reducerii dobânzii de politică monetară“, comentează Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS Bank.
BNR a început în luna iulie un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, iar în trei luni dobânda-cheie la lei a scăzut cu un punct procentual, până la 4,35% pe an. Bancherii s-au grăbit să ajusteze dobânzile la depozite după decizia BNR, fără să scadă însă în acelaşi ritm şi costul creditelor. Multe bănci de talie mare au coborât deja cu dobânzile la depozitele pe termen scurt în lei pe palierul de 3% pe an.
WikiZF: Profilul companiei RBS Bank
O parte din clienţi şi-au mutat în acest context depozitele pe scadenţe mai lungi pentru a beneficia astfel de nivelul actual al bonificaţiilor în condiţiile în care analiştii prefigurează o continuare a scăderii dobânzilor. Astfel, un client care constituie acum un depozit pe trei luni cu dobândă de 3,5% sau 4% pe an ar putea ca peste trei luni să-şi poată reînnoi depozitul respectiv pentru o dobândă de numai 2,5% sau 3% pe an.