Groapa de gunoi provizorie acoperă doar necesitățile romașcanilor. Situația va rămâne neschimbată până în februarie 2014, când va fi gata stația de sortare de la Cordun.
Groapa de gunoi provizorie deservește doar populația din municipiul Roman, iar primarii din comune trebuie să găsească soluții alternative, este concluzia emisă de primarul Laurențiu Dan Leoreanu în conferința de presă de luni.
Primarul Romanului susține că problema gunoiului nu îl privește pe el, scopul său fiind acela de a menține un tarif mic pentru gunoiul colectat de la romașcani.
”Primăria municipiului Roman are un contract cu firma Rossal încă înainte de a fi eu primar. Deși au fost mai multe demersuri, pentru că s-a scumpit combustibilul, din 2009 am ținut prețurile sub control la Roman și tarifele sunt sub 40 de lei în ceea ce privește colectarea gunoiului, atât la asociațiile de proprietari, cât și la case. În ceea ce privește tariful de depozitare al gunoiului, există o hotărâre de Consiliu Local prin care a fost stabilit prețul de depozitare al gunoiului pentru cei care sunt în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Roman Metropolitan” și alt preț pentru cei care nu fac parte din asociație”, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Groapa de gunoi a Romanului, cea neconformă, a fost în administrarea SC Municipal Locato SA Roman, firmă care nu era licențiată în depozitarea de gunoi menajer. Administrația locală a sprijinit conducerea SC Locato pentru a obține licența, dar răspunsul autorităților centrale a fost negativ. ”La primul demers am obținut răspuns negativ și o listă de conformări pentru primirea răspunsulu pozitiv. În această listă erau niște investiții mari de făcut, pe care societatea nu și le putea permite și care ar fi trebuit făcute de Primăria municipiului Roman. Asta se întâmpla în anul 2010, iar groapa de gunoi neconformă