Centrul de Fructe de Pădure din Panciu a exportat în acest an aproximativ 160 de tone de măceşe şi cătină, obţinând venituri în valoare de peste 100.000 de euro.
Fructele de pădure culese din pădurile Vrancei iau calea străinătăţii, ţări precum Germania sau Olanda plătind bani frumoşi pe cătină sau măceşe,folosite cu precădere în industria farmaceutică, dar şi în cea alimentară.
Înainte de a lua drumul străinătăţii, recolta ajunge la Centrul de Fructe de Pădure din Panciu, singura fabrică ecologică din judeţ, înfiinţată în anul 1962. Fructele, aduse la centru de către pădurari gata sortate, sunt congelate la o temperatură de minus 20 de grade.
În acest an, culegătorii au adunat aproximativ 160 de tone de cătină şi măceşe, care au adus un profit substanţial centrului.
„Solicitări au fost mai mari, dar atât s-a putut. Fructele au fost vândute către societăţi comerciale din România, care la rândul lor le-au trimis la export în Germania. Preţurile de desfacere variază între 650 de euro pentru o tonă de măceşe şi 1150 de euro pentru o tonă de cătină”, ne-a declarat Titi Olteanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Focşani.
Mai puteţi citi:
Direcţia Silvică Focşani vinde iepuri vii la export
Teiul şi urzica „vindecă” bugetul Direcţiei Silvice