Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc, a declarat că reorganizarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) ar trebui să înceapă cu preluarea Carierei Husnicioara de la Complexul Energetic Oltenia. Astăzi, cei 700 de salariaţi de la Husnicioara se întorc la lucru, după mai bine de o lună de şomaj tehnic.
Sindicalistul Ion Pisc spune că este nevoie de intervenţia Guvernului pentru a rezolva problema RAAN. În fapt, un prim pas pentru a scăpa de problema RAAN a fost făcut, atunci când institutele au fost externalizate şi împreună au format o nouă societate. Aşa se va întâmpla şi în cazul Termo Halânga, dar mai rămâne în discuţie şi Combinatul. "În primul rând, exploatarea minieră Husnicioara trebuie transferată de la Complexul Energetic Oltenia la RAAN. În felul acesta nu s-ar mai înregistra situaţia de a nu avea, ca acum, stoc de cărbune la termocentrala Romag-Termo. În al doilea rând, statul este obligat să achite cantitatea de apă grea produsă din anul 2012 încoace pentru acoperirea drepturilor salariale şi a celorlalte datorii de aproximativ 200 milioane de lei", crede Pisc.
Sare în apărarea CE Oltenia
În context, liderul BNS critică factorii de decizie de la vârful Ministerelor Economiei şi Finanţelor care, "chipurile, nu descoperă bani pentru achitarea în 60 de zile a lignitului livrat de CEO, dar găseşte în 30 de zile pentru firmele care importă cărbune unguresc pentru termocentrala din Oradea".
Probleme sunt şi la Vâlcea, deoarece CE Oltenia doreşte să scape de cariera Berbeşti, care ar urma să fie preluată de CET Govora. CET Govora are mari datorii la CE Oltenia, dar în acelaşi timp are mulţi bani de recuperat de la Oltchim. Consiliul Judeţean Vâlcea refuză să mai furnizeze abur industrial, gratis, la Oltchim. "Dar nu mi se pare corect ca noi să furnizăm în continuare apă şi abur industrial prin CET