Estimat la 25 miliarde de euro pe an, traficul de ființe umane a devenit o industrie profitabilă in Europa. În conditii de sclavie moderna in Europa traiesc astazi aproape un milion de oameni, au calculat expertii Parlamentului European. Randurile sclavilor sunt ingrosate in principal de femei și fete, care sunt forțate să se prostitueze, sunt puse la munci grele sau obligate sa comita infracțiuni.
Comitetul Parlamentului European pentru Lupta Impotriva Crimei Organizate și Spalarii de Bani a constatat ca in Europa exista 880.000 de sclavi moderni, scrie săptămânalul german Der Spiegel, care citeaza un raport al institutiei europene.
Comertul cu oameni aduce venituri anuale de circa 25 miliarde de euro. Cifre comparabile - 18-26 miliarde de euro - reusesc sa incaseze organizatiile specializate in comerțul ilicit de organe si cu specii rare de animale, se mai arata in raport.
Acesta nu este primul raport ingrijorator realizat de Uniunea Europeană. Înca din 2011 a fost aprobata o directiva europeana menita sa intensifice măsurile legislative naționale privind combaterea traficului de persoane. Insa doar 6 din cele 27 de state membre ale UE si-au modificat legislația interna în conformitate cu noile reglementări.
Acesta este al doilea raport major pe tema sclaviei moderne lansat de la începutul anului 2013. Totusi, amploarea problemei în raportul din aprilie a fost mai mica. In primul raport, dat publicitatii in luna aprilie, experții vorbeau despre doar 24.000 de victime ale comerțului cu sclavi intre 2008-2010. 68% dintre acestea erau femei, 12% - fete, 17% - bărbați și 3 % - băieți. Cele mai multe dintre ele (61%) proveneau din țări UE, în special România și Bulgaria. Două treimi din victime au declarat că au fost forțate să se prostitueze, restul erau supuse unor munci grele sau obligate sa comita infractiuni. Autorii noului raport af