Fostul ministru al Educaţiei spune că, în ciuda criticilor care i-au fost aduse, introducerea camerelor video la BAC a schimbat faţa învăţământului. În timp ce universităţile bune au record de studenţi, "fabricile de diplome" trec printr-o criză fără precedent.
Daniel Funeriu spune că actuala Lege a Educației ar trebui să fie „Biblia” succesorilor săi. Aceasta cuprinde inclusiv soluții pentru salarizarea profesorilor
Sursa: MARIAN ILIE
Daniel Funeriu a realizat pentru "Evenimentul zilei" o analiză la rece a situaţiei din învăţământ. Concluziile nu sunt tocmai roz.
Evenimentul zilei: Şcoala a debutat în acest an cu o serie de schimbări, mai mult sau mai puţin plăcute. Ce aţi remarcat dvs.?
Daniel Funeriu: La nivelul lucrurilor bune, observ că s-a continuat clasa pregătitoare. Rezultatul este unul extraordinar: avem cu 60.000 de copii mai mulţi, care nu ar fi fost la şcoală la vârsta de şase ani dacă nu am fi introdus pregătitoarea. Un alt lucru bun e păstrarea învăţământului profesional, aşa cum l-am reintrodus în 2012, însă cu anumite probleme. Nu s-au făcut eforturile necesare la nivelul inspectoratelor şi s-au ocupat doar 14.000 din totalul de 20.000. Mai mult, am înţeles că elevii de profesională care se pregătesc la mecanică auto vin cu benzina de acasă.
Am prevăzut ca practica să fie făcută în cadrul firmelor, însă în anumite locuri, elevii fac practică la şcoală, cu maiştri care de multe ori nu sunt calificaţi pentru ce se cere astăzi pe piaţa muncii. O altă problemă este numărul de copii care trec de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a.
Cred că suntem la minimul istoric de înscrieri în clasa a IX-a, pentru că anul trecut Guvernul nu a plătit la timp sau chiar deloc naveta copiilor, iar mulţi au renunţat să meargă de la ţară la liceu într-o altă comună sau oraş.
Evaluarea din clasa a VI-a, îndrumar pentru liceu
Aţi