Mai mult decât oricând, în ultima vreme, românii sunt cuprinşi de isteria ştirilor despre tot felul de dezastre, începând de la cele naturale, continuând cu cele provocate de om şi până la cele apocaliptice. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Reducerii Riscului de Dezastre, OPINIA îţi oferă ocazia să vezi cum arată buncărul de la Prefectură, unde se află centrul de comandă, şi să arunci o privire în cel mai mare adăpost antiaerian din Buzău, situat în Broşteni.
„Adăposturi în caz de dezastru? Nu ştiu unde sunt. A! Există o stradă prin Centru, Strada Tunelului, cred că acolo sunt tunele din astea”, răspunde o buzoiancă întrebată de ziarişti şi de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) despre existenţa adăposturilor din municipiu. Dincolo de partea nostimă a răspunsului, se pare că cei mai mulţi dintre buzoieni nu ştiu nici măcar că există vreun adăpost care ar putea să le salveze viaţa în caz de dezastru.
La subsolul Prefecturii, ca în filmele americane
Începem ziua alături de colonelul Costel Barbu de la ISU Buzău şi de Ion Senchiu, şeful Protecţiei Civile din Primăria Buzău. Prima oprire are loc în clădirea Prefecturii, în al cărei subsol este amplasat centrul de comandă al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Altfel spus, dincolo de uşa masivă de fier care se închide etanş precum intrarea în submarin, se controlează, în caz de urgenţă, situaţia tuturor adăposturilor şi
instituţiilor. Precum în filmele americane, pe un perete este aşezată harta municipiului, pe care sunt evidenţiate adăposturile pentru populaţie, inclusiv cele de la subsolul marilor instituţii din oraş. În stânga hărţii stă un tabel imens cu numele marilor societăţi comerciale şi situaţia în care se află alimentarea lor cu apă, dotările medicale, compartimentele posibil afectate etc.
„În acest loc îşi desfăşoară activi