Conopida este considerată şi un bun aliment anticangerigen şi detoxifiant al organismului. Este o legumă ideală pentru cei care vor să slăbească deoarece nu are multe calorii şi grăsimi.
100 de grame de conopidă au 25 de kcal (cea fiartă are 75 kcal), nu are grăsimi, are 5.300 de carbohidraţi, proteine 2 grame. De reţinut este şi faptul că, tot la 100 de grame conopidă, găsim retinol, acid ascorbic 46.400 mg, niacina 0,500 mg, potasiu 303 mg, fosfor 44 mg şi sodiu 30 mg.
Protejează împotriva diferitelor tipuri de cancer - La fel ca şi celelalte legume înrudite, broccoli, varză sau napii, conopida conţine substanţe care ajută la prevenirea cancerului. Aceste componente împiedica formarea celulelor canceroase, dar le şi elimină acolo unde ele s-au format deja. Studii epidemiologice sugereară că există o legătură între aceste legume şi rezistenţa organismului la îmbolnăvirea cu cancer. Abia în ultimii ani cercetătorii au început să înţeleagă cum funcţionează aceste substanţe benefice. Legumele din familia cruciferelor conţin izotiocianaţi şi sulforafan, substanţe care împiedică şi stopează diferite forme de cancer: cancer la sân, cancer la colon, cancer pulmonar, cancer ovarian, cancer de prostată.
Combinată cu sofranul indian, îmbunătăţeşte sănătatea bărbaţilor - Cancerul de prostată, care este a doua cauză a mortalităţii de cancer în America în randul bărbatilor, este mai puţin întâlnit în India. Acest fapt se datorează dietei bogate în legume din familia Brassica şi condimentelor curry, precum sofranul indian. În acest condiment este concentrată o mare sursă de fitonutrient curcumin, care în combinaţie cu fenetil izotiocianatul din familia cruciferelor precum conopida, broccoli sau varza reduc formarea tumorilor canceroase, dar şi apariţia cancerului de prostată.
Ajută la detoxifierea ficatului şi a întregului organism - Conop