Biserica Ortodoxa Romana o sarbatoreste luni pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Moastele Cuvioase, aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu, se afla in Cetatea Iasilor de 370 ani. Pelerinajul cu ocazia acestei sarbatori este unul dintre cele mai importante de peste an.
Sute de mii credinciosi vin in fiecare an la 14 octombrie, la Iasi, pentru a atinge racla cu sfintele moaste, asezata in aceste zile in fata Catedralei Patriarhale.
Slujba de praznuire va incepe la ora 9.00 si va fi oficiata de peste 40 de preoti din tara si din strainatate. Pentru prima data, Sfanta Liturghie se va desfasura in fata Catedralei, pe pietonalul Stefan cel Mare, si nu in curtea instutiei ca in anii precedenti.
Ora 17.00 - 17.30 se desfasoara Simpozionul National "Monumentul - Traditie si Viitor", in Aula Veche a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi.
La ora 18.00 incepe un concert sustinut de corul Gavriil Musicescu - Filarmonica de Stat din IasiSarbatoarea se va incheia la ora 20:00 cu o procesiune in jurul Catedralei Patriarhale din Iasi, cand mitropolitul Moldovei impreuna cu clericii si credinciosii, cu lumanari in maini poarta racla cu moastele sfintei, in sunetul clopotelor si al cantarilor bisericesti.
Autoritatile se asteapta ca in toate aceste zile de pelerinaj numarul celor care vin la sarbatoarea de lasi sa depaseasca 300.000. Anul acesta, coada pana la racla cu moastele sfintei a fost lunga de cativa kilometri, iar timpul de asteptare a depasit 15 ore. Sarbatoarea a fost umbrita de un incident. Vineri, unei femei de 55 de ani, i s-a facut rau in timp ce astepta la coada si a murit la spital. Biserica Ortodoxa Romana o sarbatoreste luni pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Moastele Cuvioase, aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu, se afla in Cetatea Iasilor de 370 ani.